Atest na zgodność ze standardem Globalgap, to podwyższenie marki produktów, dokument gwarancji zdrowia żywności.
Ostatnio dodane:
Submitted by addmean on Wed, 04/29/2015 - 14:02
A jednak potrzebne. ISO zalicza się do uregulowanych systemów zarządzania jakością, przyrodą, ochroną BHP, informacji lub artykułów spożywczych, których kanony opisuje Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna. Poprzez licencję ISO, Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna, wprowadziła powszechny i czytelny symbol renomy, który obowiązuje na całym świecie (http://www.tuv.com/pl/poland/uslugi/systemy_zarzdzania/jakosc/iso_9001_pl/iso-9001.html).
Najbardziej spotykanym rodzajem jest dokumentacja ISO 9001. Dotychczas zasady ISO, odnawiane były w 2009 roku, stanowiąc pojedynczą prawomocną normę jakości, inne „znaki jakości”, w większości wypadków są chwytami marketingowymi. Firmy i usługi naznaczone zaświadczeniem ISO, są stosowane na na wszystkich kontynentach.
Dla przykładu Globalgap, który bardzo często stanowi wejście dla nowszych dziedzin sprzedaży. W codziennym użytecznym znaczeniu, oznacza dokument, wymagany przez markety lub innych odbiorców, którzy od niego uzależniają wszczęcie lub kontynuację współpracy biznesowej z podmiotami dostarczającymi nieprzetworzone produkty rolne. Obecnie Globalgap najbardziej rozwinięty jest wśród producentów artykułów rolno-spożywczych.
W szerszym znaczeniu - Globalgap to zespół wymagań dla produkcji pierwotnej, których spełnienie ma zapewnić dobrą markę i przede wszystkim pewność produkowanej żywności. System Globalgap dotyczy każdego wytwórcę, świadomego wpływu swojej działalności na jakość i gwarancję produkowanych produktów żywnościowych. Jest systemem wprowadzanym przez grupy producenckie, stowarzyszenia producentów, hurtownie wraz z ich dostawcami, a także przez gospodarstwa indywidualne. W tym miejscu więcej info na ten temat - global gap.
Grupy producenckie posiadające certyfikację na zgodność ze standardem Globalgap mają mnóstwo korzyści z tego tytułu. Otrzymują świadectwo gwarancji produktu zdrowego swoich produktów. Potwierdzenie zgodności procesu produkcji z międzynarodowymi standardami. Zmniejszenie kosztów produkcji. Wytwórcy posiadają ułatwienie w podtrzymaniu relacji komercyjnych. A przede wszystkim stają się najlepsi.
Czy w dzisiejszych czasach, kiedy na swojej skórze odczuwamy symptomy kryzysu gospodarczego, a szefowie przedsiębiorstw tną radykalnie wydatki, potrzebne są certyfikaty ISO? Przecież według obiegowej opinii jaka jest od dawna wśród pracowników firm mających certyfikaty systemów zarządzania jakością, jest to tylko nadprogramowa biurokracja, często niepotrzebna a także niemałe koszty związane z utrzymaniem takiej procedury?
Author: Jan Albrecht
Source: http://www.flickr.com
Najbardziej spotykanym rodzajem jest dokumentacja ISO 9001. Dotychczas zasady ISO, odnawiane były w 2009 roku, stanowiąc pojedynczą prawomocną normę jakości, inne „znaki jakości”, w większości wypadków są chwytami marketingowymi. Firmy i usługi naznaczone zaświadczeniem ISO, są stosowane na na wszystkich kontynentach.
Dla przykładu Globalgap, który bardzo często stanowi wejście dla nowszych dziedzin sprzedaży. W codziennym użytecznym znaczeniu, oznacza dokument, wymagany przez markety lub innych odbiorców, którzy od niego uzależniają wszczęcie lub kontynuację współpracy biznesowej z podmiotami dostarczającymi nieprzetworzone produkty rolne. Obecnie Globalgap najbardziej rozwinięty jest wśród producentów artykułów rolno-spożywczych.
W szerszym znaczeniu - Globalgap to zespół wymagań dla produkcji pierwotnej, których spełnienie ma zapewnić dobrą markę i przede wszystkim pewność produkowanej żywności. System Globalgap dotyczy każdego wytwórcę, świadomego wpływu swojej działalności na jakość i gwarancję produkowanych produktów żywnościowych. Jest systemem wprowadzanym przez grupy producenckie, stowarzyszenia producentów, hurtownie wraz z ich dostawcami, a także przez gospodarstwa indywidualne. W tym miejscu więcej info na ten temat - global gap.
Author: Piotr Drabik
Source: http://www.flickr.com